Artistiek team
Stichting Corda Vocale werkt met een eigen artistiek team. Eindverantwoordelijke is artistiek leider en dirigent Hans Matla. Hij wordt bijgestaan door zeer ervaren en betrokken repetitoren: Cvetanka Sozovska, Shenai Ho, Špela Pušnik, Julia Buizer en Peter van Dongen. Als vaste vocal coach zorgt Eline van Es voor de stemmen van het koor, zowel individueel als ook collectief, onder andere door trainingen en workshops.
Hans Matla (dirigent)
Hans Matla (1953) groeide op in een puur Haags gezin waar muziek de boventoon voerde. Enerzijds, doordat het familiebedrijf (toen een van de oudste piano- en muziekzaken in Nederland) een nadrukkelijke rol in het gezin speelde en anderzijds, omdat alle gezinsleden actief betrokken waren bij de amateurkunst.
Hans werkte tijdelijk bij zijn vader in de zaak en werd van daaruit voorzitter en bestuurslid van diverse Haagse en culturele organisaties, waaronder de Kerngroep Cultuur Gemeente Den Haag, de Vereniging Ondernemers Haagse Binnenstad, de stichting Prinses Christina Concours en andere organisaties. Daarnaast was hij initiator/producent van o.a. het "Haags Grand Gala Classique". Vanwege zijn grote verdienste voor cultuur en samenleving werd Hans Matla in 2013 tijdens een concert in de Dr Anton Philipszaal in Den Haag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Hans heeft vanaf 1973 als dirigent zich diverse stijlen eigen gemaakt. Klassiek geschoold werkte hij met klassieke-, en later ook met jongeren-, mannen-, en popkoren. Tevens richtte hij zich op revue en musical en was hij enkele jaren dirigent van een Big Band. Hans volgde diverse Masterclasses.
Naast uitvoeringen van breed repertoire met 5 koren ging Hans met het - in 1996 door hem ontdekte - moderne oratorium: “The Jerusalem Passion” speciale projecten organiseren, die niet alleen voor de bezoeker, maar zeker ook voor de deelnemer waardevol bleken. Dat resulteerde in de première in Nederland (Den Haag 1999), waarna het stuk een meer dan succesvol vervolg kreeg in de Doelen Rotterdam (van 2000 tot 2010), in Praag (2011), Den Haag (2013), Mannheim en Bad Nauheim (2014), in 2017 in Rotterdam (Laurenskerk) en Den Haag (Zuiderstrand) en in 2018 in Leipzig.
In 2001 kwam Hans Matla bij toeval in contact met de muziek van (en later met de persoon) Karl Jenkins, wiens muziek voor Hans van grote betekenis werd. Sinds 2005 staan er ruim 15 Jenkinsconcerten op zijn naam. Net als destijds de oprichting van een Stichting Jerusalem Passion, richtte Hans Matla ook het “Dutch Jenkins Choir” op (erevoorzitter Sir Karl Jenkins) om speciale projecten mee te organiseren. Door de passie voor zijn muziek en mede door de ontstane vriendschap werd besloten tot een eerbetoon concert: ‘Tribute to Sir Karl Jenkins’ in zijn aanwezigheid in november 2019.
De passie van Hans Matla is, om alle vormen van cultuur met elkaar te (blijven) verbinden in het besef, dat cultuur een van de pijlers van de beschaving is. Zijn initiatieven en projecten zijn met name gebaseerd op het combineren van disciplines met als resultaat “een beleving” voor zowel uitvoerenden als voor het publiek. Hierbij richt hij zich in het bijzonder op de mix van klassieke muziek met zowel lichte muziek dan wel cross-over, en voegt daar ook visuele technieken aan toe ter versterking van de beleving en de passie.
Daarmee geeft hij uiting aan zijn visie: zingen en luisteren is voor iedereen.
Hans wordt regelmatig gevraagd als spreker en als initiator en/of adviseur van bijzondere evenementen.
Zijn credo:
Muziek maken is op de eerste plaats zelf genieten.
Als je dat doet, dan mag vervolgens het publiek komen kijken,
hoe jij, samen met anderen, geniet van je eigen passie.
HM.
Cvetanka Sozovska (vervangend dirigent)
Cvetanka Sozovska is cum laude piano afgestudeerd aan de Universiteit St. Kiril en Metodij in haar geboorteland Skopje, Macedonië, met de Russische pianist en organist Boris Romanov. Haar verdere specialisatie op het klavecimbel heeft haar naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag gebracht, waar ze haar masterdiploma behaalde bij de Nederlandse klavecinist en fortepianist Jacques Ogg.
Cvetanka heeft concerten in heel Europa en in Zuid-Korea verzorgd. In 2002-2003 is zij lid van EU Baroque Orchestra geweest, onder leiding van Fabio Biondi en Reinhard Goebel. In 2004 heeft zij in het Summer Festival in Casa de Mateus, Portugal, gespeeld, samen met musici als: Jacques Ogg, Wilbert Hazelzet, Peter van Heyghen, Paolo Pandolfo, Paul O'Dette, Jean-Paul Fouchécourt en Marc Destrubé.
Tevens maakt zij regelmatig deel uit bij verschillende kamerkoren. Ze is ook lid van het barokensemble Teatro alla Moda, dat is ontstaan tijdens de studies op het Koninklijk Conservatorium en is gespecialiseerd in barok kamermuziek.
Cvetanka woont en werkt in Nederland. Haar bezigheden zijn veelzijdig, van uitvoerend musicus en pianodocent tot koordirigent en begeleidster. Sinds vorig jaar werkt zij met groot plezier samen met Stichting Corda Vocale als vervangend dirigent en/of begeleidster van dit zeer gepassioneerde en leuke muzikale gezelschap.
Špela Pušnik (repetitor)
Špela Pušnik kreeg haar eerste pianolessen in Velenje, Slovenië, waar zij later haar studie vervolgde aan het muziekgymnasium. Daarna studeerde zij IGP (Studiengang Instrumental- und Gesangspädagogik) in Klagenfurt, Oosterijk, waar zij in 2017 afstudeerde.
In dat zelfde jaar is zij klassiek piano gaan studeren op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Ellen Corver.
Nu werkt en woont zij in Den Haag. Ze begeleidt verschillende koren en is werkzaam als piano docent.
Shenai Ho (repetitor)
Shenai Ho, geboren in Taiwan, begon op vijfjarige leeftijd met pianoles en voegde op achtjarige leeftijd cello toe aan haar studie. In 2016 gaf Shenai haar eerste pianorecital. In 2019 trad ze op voor een voormalig president van Taiwan. Zij behaalde haar bachelorsdiploma aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij professor Denys Proshayev en studeerde in 2024 af met een repertoire dat onder meer Schumanns Symfonische Etudes Op.13 omvatte. Ook volgde ze masterclasses bij pianisten als Eliso Virsaladze en Alexei Lubimov. Ze vervolgt nu haar masterstudie aan hetzelfde conservatorium.
Naast haar solowerk is Shenai ook een ervaren ensemblepianiste. Ze begon al op jonge leeftijd samen te werken met andere instrumentalisten, en in 2017 werd een duo-optreden van gearrangeerde Japanse volksmuziek met een violist meer dan vier miljoen keer bekeken op YouTube. In 2019 werkte ze als begeleidende pianiste voor studenten van het Tonebank Music Festival, waar ze tijdens het festivalconcert ook samen met violist Jinjoo Cho en muzikant Juanjo Mosalini optrad. Tijdens haar tijd aan het Koninklijk Conservatorium heeft ze haar vaardigheden in duowerk met vocalisten verder ontwikkeld. Momenteel is zij pianiste bij de koren Corda Cantate, Corda Mezza Voce en HW Vokaal.
Julia Buizer-Madzhar (repetitor)
Julia Buizer-Madzhar is geboren en getogen in St. Petersburg (Rusland)en begon op 4-jarige leeftijd met pianospelen. Ze studeerde aan het Speciaal Muziek Lyceum van het Rimsky- Korsakov Conservatorium bij onder andere Tamara Poddybnaia. Aan het concervatorium van Groningen studeerde Julia bij Paul Komen.
Julia is een veelgevraagd pianiste in diverse ensembles. Ze vormt ook een duo met de celliste Daniëlle Buizer. Ze heeft zich solistisch mogen presenteren met de pianoconcerten van Rachmaninov, Prokovjev, Schostakovich, Janacek en Glass op verschillende podia in Nederland, zoals de Anton Philipszaal in Den Haag, de grote zaal van de Oosterpoort in Groningen en de Concertzaal van de Theaters Tilburg. Behalve in Nederland was Julia ook te bewonderen met solo- en kamermuziekoptredens in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland.
In de zomer van 2009 was ze op tournee in Zweden met het Haydn Jeugd Strijkorkest, waarmee ze ook een cd opnam. In 2010 heeft ze haar masteropleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag succesvol afgerond.
Naast haar solo- en kamermuziekconcerten geeft Julia ook les, begeleidt ze verschillende koren in de regio en is ze vaste remplaçant bij het Residentie Orkest, en repetitor bij Corda Vocale.
Peter van Dongen (repetitor)
Peter van Dongen werd geboren in Amsterdam. Van zijn achtste tot zijn achttiende jaar kreeg hij pianolessen van Kees de Wijs aan de muziekschool van het Amsterdams Conservatorium. Later volgde hij ook orgellessen bij de Haarlemse organist Teke Bijlsma. Naast zijn dagelijks werk als wetenschappelijk medewerker aan de bibliotheek van de Vrije Universiteit te Amsterdam begeleidde hij in de loop der jaren meerdere koren, solisten en ensembles. Tevens begeleidt hij op diverse plaatsen kerkdiensten op orgel of piano. Momenteel is hij als vaste pianist verbonden aan het koor Anthem te Amsterdam, terwijl hij ook – sinds 2000 – een van de vaste repetitoren is van Corda Vocale en ook met regelmaat het koor bij uitvoeringen heeft begeleid.
Elise van Es (vocal coach)
Elise van Es (1991) studeerde in Nederland bij Roberta Alexander. In 2017 rondde zij haar Master Lied & Oratorium met onderscheiding af aan de Universität Mozarteum in Salzburg waar ze studeerde bij Andreas Macco en Thérèse Lindquist. Op dit moment wordt zij gecoacht door Katharine Goeldner. Ze volgde masterclasses bij o.a. Barbara Bonney, Michèle Crider, Martha Sharp, Wolfgang Holzmair en Hanna Schwarz.
Als oratoriumsoliste zong Elise onder andere de Matthäus Passion, de Johannes Passion en de Lukas Passion van Bach, de Carmina Burana van Orff, de Schöpfung van Haydn, de Messiah van Händel, het Requiem van Mozart, Das Paradies und die Peri van Schumann, het Stabat Mater en de Petite Messe Solennelle van Rossini, het Requiem van Fauré, het Oratorio de Noël van Saint-Saëns en Ein deutsches Requiem van Brahms.
Sinds 2021 is Elise als 1e sopraan vast lid van het Groot Omroepkoor. Elise zingt verder als freelancer bij het Nederlands Kamerkoor, het Laurens Collegium en Laurens Symfonisch.
Ze was jarenlang lid van het Bachchor Salzburg, waarmee ze in maart 2014 als soliste haar debuut maakte in de Musikverein in Wenen en ook regelmatig bij de Salzburger Festspiele te zien en te horen was. Ook zong zij in het Collegium Vocale Salzburg waarmee ze haar solodebuut maakte in het Brucknerhaus in Linz. Met veel plezier werkte ze een aantal seizoenen bij het Collegium Vocale Gent, het Amsterdam Baroque Choir en de Konzertvereinigung Wiener Staatsopernchor.
Elise heeft gezongen o.l.v. o.a. Yannick Nézet-Séguin, Philippe Herreweghe, Riccardo Muti, Peter Dijkstra, Riccardo Chailly, Pablo Heras-Casado, Marc Minkowski, Andrés Orozco-Estrada, Hansjörg Albrecht, Reinbert de Leeuw, en Sascha Goetzel en maakte als soliste tournees door Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk Griekenland, China, Polen en Ierland. Ze zong in Nederland meerdere wereldpremières van Griekse muziek.